Vapaaottelu (MMA) – voimaa ja vauhtia

Perustiedot

  • Nimi: Vapaaottelu
  • Muita nimityksiä: MMA, mixed martial arts, ultimate fighting, shoot fighting, mixfight, shooto, freefight, pancrase, no holds barred (NHB), vale tudo, cage fighting
  • Lajityyppi: täyskontakti-kamppailulaji
  • Syntyperä: antiikin Kreikka, myöhemmin kamppailulajina 1990-luvun Yhdysvallat

Vapaaottelu (MMA)

Vapaaottelu tarkoittaa yleisesti erilaisilla säännöillä oteltavaa täyskontaktiperiaatteella toimivaa kamppailulajia, joka yhdistää monen perinteisen kamppailulajin tekniikat yhteen. Vapaaottelun säännöt sallivat tyypillisesti esimerkiksi matto- ja pystytekniikoita varsin monipuolisesti kuten myös lukkoja ja iskuja. Otteluita voidaan käydä joko häkissä tai kehässä. Kaikkien räikein ero on nähtävissä ammattilais- ja amatööriotteluiden välillä, jotka eroavat toisistaan muun muassa otteluajan, varusteiden sekä sääntöjen puolesta.

Vapaaottelun kehitys

Vaikka vapaaottelun edeltäjää, pankrationia, harjoitettiinkin jo antiikin Kreikan olympialaisissa, ei vapaaottelu virallisena kamppailulajina ole kovinkaan vanha laji. Se alkoi ottaa länsimaissa kunnolla tuulta siipiensä alle 1990-luvulla, jolloin sen kilpailut keräsivät koolle monien eri lajien edustajia aina sumosta samboon. Alkuvaiheessa tehokkaimmiksi muodoiksi osoittautuivat tekniikat muun muassa ju-jutsusta sekä erinäisistä paineista. Huomattiin, että etenkin ne kilpailijat, jotka osasivat yhdistää tekniset potkut ja lyönnit lukkoihin ja maahanvientiin erottuivat muista ottelijoista edukseen. Vapaaottelu on kuitenkin kulkenut pitkän matkan sitten noiden aikojen ja nykyisin se onkin muovautunut suuresti sitä mukaa, kun on opittu erehdyksen kautta. On jopa sanottu, että kamppailulajit ovat viimeisen parinkymmenen vuoden aikana kehittyneet suuremmin kuin sitä edellisen tuhannen vuoden ajanjaksolla. Nykyisin vapaaottelijat eivät yleensä enää ole minkään tietyn yksittäisen lajin harjoittajia, vaan taitavat useampien lajien tekniikoita ja osaavat yhdistellä niitä tehokkaasti.

UFC ja vapaaottelu

Länsimainen vapaaottelu sai kunnon alkusysäyksensä 1990-luvun alussa, kun Ultimate Fighting Championship -tapahtuma (tunnetaan myös yleisesti nimellä UFC) järjestettiin ensi kertaa. Myös lajin sääntöjen kehityksen voidaan katsoa alkaneen tästä hetkestä, vaikka tapahtuman valttikorttina etenkin alussa oli juurikin se, ettei siinä ollut juuri mitään sääntöjä. Tuohon aikaan jokainen ottelija otteli useampia otteluita saman illan aikana eikä ottelijoita eroteltu sen kummemmin pituuden tai painon mukaan. Tuolloin ei käytetty hanskoja tai muita suojavälineitä ja ainoat kielletyt asiat olivat sukupuolielimiin sekä silmiin kajoaminen.