Potkunyrkkeily – todellista kontaktia

Perustiedot

  • Nimi: potkunyrkkeily
  • Muut nimet: kickboxing
  • Lajityyppi: kamppailulaji
  • Perustamisvuosi: 1960-luku
  • Alkuperämaa: Japani / Yhdysvallat / Alankomaat

Potkunyrkkeily

Potkuynyrkkeily, joka tunnetaan myös kansainvälisesti nimellä kickboxing, on alkujaan Japanissa kehitetty kamppailulaji, joka kuitenkin Yhdysvaltoihin rantauduttuaan kehitti itselleen aivan uuden haaran. Lisäksi se on niittänyt suurta suosiota Alankomaissa, jossa sitä harrastettiin alkujaan japanilaiseen tyyliin, kunnes ajan myötä Alankomaat kehitti oman potkunyrkkeilysuuntauksensa. Suomessa lajia on harrastettu 1980-luvulta saakka.

Potkunyrkkeily Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa potkunyrkkeily alkoi 1970-luvulla siitä, kun maassa päätettiin järjestää kilpailu, joka toi yhteen maan parhaat karateharrastajat sekä parhaat nyrkkeilijät mittelemään taidoistaan. Kyseiset ottelut käytiin kehässä ja kukin osallistuja sai käyttää omassa lajissaan sallittuja tekniikoita. Tuolloin kaikki voitot lankesivät tyrmäyksellä nyrkkeilijöille. Tämä synnytti järjestäjissä ajatuksen aivan uuden lajin kehittämisestä. Laji yhdistelisi nyrkkeilyn käsitekniikoita karatemaisiin jalkatekniikoihin. Aluksi sitä kutsuttiin täyskontaktikarateksi, minkä jälkeen nimi päätettiin vaihtaa svengaavampaan versioon: kickboxing eli potkunyrkkeily.

Alun perin amerikkalaistyylinen potkunyrkkeily eroasi huomattavasti alkuperäisestä japanilaisesta versiosta esimerkiksi siinä, että se oli huomattavasti rajotietumpaa sääntöjen puolesta ja salli vain käsi- ja jalkaiskutekniikat. Myös potkut jalkoihin on kielletty, mikä tekee joidenkin mielestä lajista näyttävämmän.

Potkunyrkkeily Japanissa

Japania pidetään yleisesti potkunyrkkeilyn isänmaana, sillä potkunyrkkeily kehitettiin maassa jo 1950-luvun lopulla. Kaikki sai alkunsa siitä, kun Japanissa järjestettiin vuoden 1959 lopulla muay thai -nimellä kulkenut turnaus. Muay thai oli erityisesti paikalla olevien karaten ammattilaisten mieleen, jotka kaipasivat täyskontaktimaisempaa karateharjoittelua. Vielä tuolloin karatekojen lyömistä pidettiin vääryytenä. Tuon jälkeen muay thaita alettiinkin harjoittamaan yleisemmin ja yhä useampi halusi tutustua tähän uuteen lajiin. Alussa lajia testailtiin muun muassa järjestämällä karatekojen ja muay thai -harrastajien välille otteluita. Meni jonkin aikaa, ennen kuin laji saatiin hiottua erehdyksen ja oppimisen kautta täyteen loistoonsa. Se päätettiin nimetä potkunyrkkeilyksi. Siihen sisällytettiin alkuperäisestä muay thaista ennemminkin sääntöjä kuin itse tekniikkaa, sillä potkunyrkkeilyn tekniikat on lainattu pääsääntöisesti karatesta. Yhdessä näistä kuitenkin syntyi laji, joka miellyttää kamppailukansaa vielä tänäkin päivänä ja kerää television eteen suuria yleisöjä kautta koko maailman.