Painonnosto – raakaa lihasvoimaa ja keskittymistä

Perustiedot

Nimi: Painonnosto

Lajityyppi: Voimalaji

Alkuperä: 1800-luvulla

Painonnosto

Painonnostoksi kutsutaan urheilua, jossa urheilijan eli painonnostajan tarkoituksena on kahden käden varassa saada nostettua mahdollisimman painava tanko painoineen suorien käsien varassa ylös. Painonnostokilpailuissa on kaksi eri kategoriaa: tempaus ja työntö, joiden yhteistulos ratkaisee voittajan. Painonnosto on yksi olympialajeista.

Tangot ja levyt painonnostossa

  • Miesten levytanko = paino 25 kg, pituus 220 cm, halkaisija 28 mm
  • Naisten levytanko = paino 20 kg, pituus 201 cm, halkaisija 25 mm

Tankojen lopullinen paino rakentuu 0,5 – 25 kilogramman painoisten levyjen avulla.

Kilpailuluokat painonnostossa

Kilpailuissa nostajat jaetaan näiden painon mukaan kilpailuluokkiin.

  • Miesten painoluokat:

alle 55 kg

61 kg

67 kg

73 kg

81 kg

89 kg

96 kg

102 kg

109 kg

yli 109 kg

  • Naisten painoluokat:

alle 45 kg

49 kg

55 kg

59 kg

64 kg

71 kg

76 kg

81 kg

87 kg

yli 87 kg

Tempaus ja työntö

Painonnostossa lajeja on kaksi: työntö ja tempas. Painonnostokilpailun voittajan ratkaisee näiden kahden lajin yhteistulos. Nostojen aikana paino pitää pystyä pitämään ylhäällä vaaditun ajan tasapainossa, jotta se voidaan hyväksyä. Kilpailua tuomaroi kolme tuomaria ja vähintään kahden on oltava samaa mieltä suorituksen kulusta, jotta se on hyväksyttävissä.

Kilpailut aloitetaan aina tempauksesta, jossa tanko on yhden liikeen avulla saatava suorille käsillä joko istuvalla tyylillä tai saksaamalla. Merkittävä osa suorituksen onnistumista on tasapainossa ja sen ylläpidossa.

Tämän jälkeen siirrytään työntöön, joka suoritetaan itse asiassa kahdessa eri vaiheessa. Aluksi tanko painoineen on nostettava kilpailijan rinnalle ensin nostamalla se navan kohdalle ja kyykistymällä tangon alle ennen sen putoamista. Kun tämä on onnistunut ja tasapiano saavutettu, työnnetään tanko suoraan rinnalta ylöspäin notkeilla polvilla suoraksi lukittaen kyynärpäät ennen tangon putoamista.

Kilpailujen voittaja määräytyy sen perusteella, kuka kilpailijoista saa tempauksen ja työnnön yhteistuloksesta suurimman lukeman. Toisin sanoen painonnostajalla on oltava molemmat tekniikat hallussa, jotta tämä voi voittaa kilpailuissa tai saada niissä hyviä sijoituksia. Siksi molempien tekniikoiden treenaaminen on olennaista.