Kuva kamppailulajeista on monilla ehkä turhankin yksipuolinen: painitaan matolla naama punaisena raivosta ja pyritään voittamaan vastustaja mahdollisimman tyylipuhtaasti. Kamppailulajit eivät suinkaan ole niin väkivaltaisia kuin miltä päälle päin näyttävät. Ei myöskään ole olemassa yhtä oikeaa kamppailulajia, joka olisi ylitse muiden. Monet maailman suurimmat ja arvostetuimmat kamppailulajiammattilaiset ovat itse asiassa harjoitelleet useampaakin lajia.

Tässä artikkelissa keskitymmekin siihen, mikä monilta jää usein huomioimatta kamppailulajeissa: se, miten monipuolisesta liikunnasta on loppupeleissä kyse. Kamppailulajeista on totta kai hyötyä myös silloin, kun haluaa oppia itsepuolustuksen perusteita.

Monipuolinen liikunta

Kamppailulajeja yhdistää melko lailla aina yksi perusperiaate: kaikki onnistuneet suoritukset lähtevät hyvästä kehonhallinnasta. Siksi onkin tärkeää, että mikäli siinä sivussa harrastaa muutakin urheilua, ei jumiudu vain esimerkiksi painonnostoon. Myös venyttely ja muu kevyempi urheilu on tarpeen, sillä isoista muskeleista ei ole apua, jos ne eivät liiku kunnolla.

Kamppailulajeista erityisesti karate ja aikido painottavat kehon kokonaisvaltaista liikkumista harjoitellessa. Näin ollen ne ovat hyvää yleisliikuntaa ihan kenelle tahansa. Painia muistuttava judo sen sijaan kehittää etupäässä yläkropan voimaa sekä alakropan tasapainoa samanaikaisesti.

Liikunnan jälkeen on myös hyvä osata rentoutua. Monissa kamppailulajeissa on huomioitu tämä esimerkiksi tekemällä hengitysharjoituksia, jotta aivot saavat oikein kunnolla happea. Kotona kannattaa jatkaa rentoutumista suuntaamalla vaikkapa osoitteeseen Nitro-casino.org, jonka kautta pääsee nauttimaan lukuisista jännittävistä kolikkopeleistä ja mieli rentoutuu oikein kunnolla.

Itsepuolustustaidot

Monille syy aloittaa kamppailulajiharrastus on kuitenkin se perinteinen: halu oppia itsepuolustustaitoja. Ihmiset ovat järkeilleet, että kun poliisi ei enää näy katukuvassa, on sitä treenattava itse edes jotain, millä puolustaa itseään kovan paikan tullen – vähintään siihen saakka, kunnes poliisi ehtii paikalle tai pääsee itse pakenemaan tilanteesta.

Kuten jo sanoimme, ei ole olemassa vain yhtä oikeaa kamppailulajia. Tärkeämpää on valita sellainen laji, joka tuntuu itsestään hyvältä ja jota voi treenata ohjatusti ihan oikean mestarin alaisuudessa. Suomen lainsäädäntö kieltää itsepuolustuskurssien vetämisen sellaisilta henkilöiltä, joilla ei ole tarvittavaa taustaa esimerkiksi kamppailulajien saralta. Monet pienetkin kamppailulajiseurat ovat havahtuneet itsepuolustuskurssien kysyntään ja pyrkivät järjestämään sellaisia ainakin kerran vuodessa. Monesti itsepuolustuksen katsotaan kuitenkin olevan nykyään ihan kiva plussa, jonka saa monipuolisen liikunnan lisäksi.