Jalkapallo – vikkelää menoa

Perustiedot

Nimi: jalkapallo

Syntyperä: Britteinsaaret

Syntyaika: 1800-luvun loppu

Tyyppi: pallopeli

Seuraajia/pelaajia maailmanlaajuisesti: jopa 3,5 miljardia

Jalkapallo

Jalkapallo on pallopeli, joka kehitettiin Britanniassa 1800-luvun loppupuolella. Jalkapallo perustuu kahden joukkueen kaksintaistoon, jonka tarkoituksena on päästä vastakkaisen puolen maalille useammin kuin vastutajat päsevät oman puolen maalille. Tarkemmin ottaen tavoitteena on saada pallo potkaistua vastapuolen maaliin. Jalkapallo on yksi stereotyyppisimmistä urheilulajeista, ja se tuleekin monelle ensimmäisenä mieleen silloin, kun puhutaan urheilusta. Ei olekaan ihme, että sen on arvioitu olevan jopa kaikista urheilulajeista suosituin, sillä erinäisten mittausten mukaan yli 3,5 miljardia ihmistä maailmassa pelaa itse jalkapalloa tai seuraa sitä televisiosta tai livenä aktiivisesti. Jalkapalloa pelataan kaikilla maailman asutuilla mantereilla ammattitasoisesti. Kaikkein suosituinta se on kuitenkin latinalaisessa Amerikassa sekä Euroopassa, joissakin Aasian maissa sekä suuressa osassa Afrikkaa.

Jalkapallon säännöt

Jalkapallon säännöt ovat varsin yksinkertaiset, mikä lieneekin vaikuttanut osaltaan lajin jättisuosioon. Jalkapallo-ottelussa kaksi 11 pelaajan suuruista joukkuetta mittelee keskenään niin, että kumpikin joukkue yrittää saada palloa vastustajan maaliin. Kummankin puolen maalia puolustaa joukkueen maalivahti, eli kentälle jää näin ollen 10 pelaajaa kummaltakin joukkueelta. Jalkapallopeli jaetaan kahteen 45 minuutin puoliaikaan, joiden välillä on vartin mittainen tauko. Ottelun voittaa se joukkue, joka onnistuu pelin aikana tekemään useampia maaleja vastapuolen maaliin. Jalkapallon tärkeimpiin sääntöihin kuuluu, ettei palloon saa pelin nimen mukaisestikaan koskea muuta kuin jaloilla, eli ainao kentällä oleva pelaaja joka saa käynnissä olevan pelin aikana koskea palloon käsillään on maalivahti. Poikkeuksiakin tähän toki löytyy, sillä sivurajaheittoa suoritettaessa myös pelaaja saa ottaa pallon käsiinsä. Yleensä palloa liikutetaan eteen päin jaloilla, mutta myös päällä pukkaaminen on sallittua.

Yleensä pallo yritetään saada vastustajan maaliin luomalla tilanteita, jotka hämäävät maalivahtia niin että tämän ohittaminen on mahdollista. Yleensä pallon kuljettaminen eteenpäin hoidetaan joko kuljettamalla sitä jaloissa tai syöttämällä se joukkueen jäsenille ilmassa tai maan kautta. Maalit tehdään tyypillisesti potkaisemalla pallo maaliin tavalla, jota maalivahti ei saa torjuttua. Jalkapallossa pelikelloa ei pysäytetä edes mahdollisten pelikatkojen ajaksi.