Hydrospinning – tehokas ja freesi vesilaji

Perustietoa

Tyyppi: vesilaji

Urheilumuoto: yksilöurheilu, ryhmäliikuntatunnit

Alkuperä: Eurooppa

Synty: 2000-luvun alussa

Hydrospinning

Hydrospinning tarkoittaa suoraan käännettynä vedessä pyöräilemistä (hydro + spinning). Hydrospinning on ollut erityisen suosittua Keski-Euroopassa, missä ihmiset ovat käyttäneet sitä selluliitin vastaiseen taistoon. Etenkin Ranskassa hydrospinning on alusta lähtien ollut suuressa suosiossa. Tämän lisäksi hydrospinning on ollut suosittua myös julkkisten parissa, sillä esimerkiksi Kate Middletonin pikkusisko Pippa Middletonin on kerrottu harrastaneen lajia. Suomeen laji rantautui vuonna 2005, jolloin hydrospinning-pyörät tuotiin ensi kertaa Helsinkiin. Sittemmin hydrospinning on levinnyt muuallekin Suomeen.

Hydrospinningissä käytettävä pyörä on varsin samankaltainen kuin kuivapolkemiseen käytettävä spinning-pyörä sillä erotuksella, että sen vastuksen määrä on omasta polkemistahdista kiinni ja sitä voi helposti muunnella nopeuttamalla tai hidastamalla polkemisvauhtia. Hydrospinningpyörässä on kauhoilla varustettu ratas, joka kauhoo vettä polkiessa. Siis mitä lujempaan tahtiin pyöräilet, sitä suuremman vastuksen saat aikaiseksi.

Hydrospinning sopii kaikille

Hydrospinning sopii aivan kaiken ikäisille sekä kaikille sukupuolille. Sillä on todistettavasti monia erilaisia terveysvaikutuksia ja se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti lähes kaikkiin lihasryhmiin. Hydrospinning-harrastuksessa kuluu runsaasti energiaa ja nivelet saavat tuntuvaa hyötyä. Lisäksi hydrospinning vaikuttaa muiden liikuntamuotojen tapaan myös verenkierto- ja hengityselimistön kuntoon. Hydrospinningiä harrastetaan viileässä vedessä, mikä kuluttuu suuren määrän energiaa. Alavartalolla tehdään töitä koko tunnin ajan, minkä lisäksi myös keski- ja ylävartaloa otetaan mukaan erilaisilla lihasharjoiteliikkeillä. Käytännössä hydrospinning sopii aivan jokaiselle, joka muutoin pystyy olemaan vedessä.

Hydrospinningillä on monia muitakin hyötyvaikutuksia. Hydrospinningiä voi jokainen harrastaa oman kuntonsa mukaan ja säädellä sen raskautta polkemistahtinsa mukaan. Se on hellä nivelille, mikä tekee hydrospinningistä sopivan myös heille, joille pyöräily ei sovi kuivalla maalla.

Ennen tunnille menemistä valitaan hyvän kokoiset hydrospinning-tossut sekä säädetään oma pyörä sopivan korkuiseksi ja pituudeksi. Tämän jälkeen pyörä rullataan veteen niin, että joku muu on altaassa ottamassa sitä vastaan.

Hydrospinningin ohjaaja ohjeistaa koko tunnin ajan siitä, mitä täytyy tehdä ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Lisäksi tämä opettaa oikeanlaisen tekniikan polkemiseen sekä mahdolliset asennot ja otteet, joita harjoitteiden aikana voidaan tarvita.